Аромат і смак приготовленої їжі на 50% залежить від якості сковороди. Важливо приділити особливу увагу при виборі пательні. Щоб полегшити завдання, заздалегідь визначтесь з типом і параметрами сковороди, а також вивчіть популярних виробників посуду.
На які параметри дивитися при виборі сковороди
Перш ніж купувати сковороду, визначитеся з її призначенням. Що ви будете на ній готувати, і на чому готувати.
Тип варильної поверхні
Основний критерій, на який варто звернути увагу при виборі, - сумісність вироби з вашої плитою. Варильні поверхні бувають газовими, електричними і індукційними.
Якщо плита індукційна - підбирайте виріб тільки зі спеціальним дном з магнітними властивостями, інакше вона просто не буде грітися. Наприклад, на індукційній поверхні ви не зможете приготувати що-небудь, якщо будете використовувати керамічну сковороду.
Якщо електрична плита зроблена зі склокераміки - не купуйте мідні або алюмінієві сковорідки. Після їх використання на поверхні можуть залишатися неестетичні сліди.
Що стосується газових плит, то тут вибір безмежний, для подібних поверхонь підходять сковороди з будь-яких матеріалів.
Призначення
Наступний крок - визначення цільового призначення сковорідки.
використовувати посуд для смаження і тушкування, вибирайте виріб круглої форми середньої глибини;
запікати страви в духовці, підійде жаровня з високими і товстими стінками;
готувати млинці, омлети, сирники або оладки, купуйте млинцеву сковорідку з низькими бортами;
смажити соковиті м'ясні та рибні стейки з мінімальним додаванням олії, віддайте перевагу сковороді гриль;
готувати за допомогою швидкої смаження Стир-Фрай, вибирайте сковороду Wok;
гасити і смажити в рясному кількості масла ви зможете також в сотейнику
Матеріал сковороди
Один з найбільш важливих деталей сковорідки, це з якого матеріалу вона зроблена. Ви можете зустріти в продажу вироби з:
чавуну;
алюмінію;
граніту;
титану;
кераміки;
міді;
нержавійки
Кожен з них має свої відмінні характеристики, переваги і недоліки. Купуйте сковорідку, тільки після того, як вивчите заявлені властивості даних матеріалів.
Діаметр (розмір) сковороди
Майте на увазі, що діаметр вимірюється по верху стін, а не по дну. Подібний критерій безпосередньо залежить від кількості членів вашої родини. Класичні сковорідки бувають розміром від 20 до 28 см. Сковорода з діаметром:
20-24 см будуть зручними для однієї людини;
26 см - оптимально підійдуть для сім'ї максимум з 3-х чоловік;
28 см підійдуть для великої родини
Також враховуйте свої особисті переваги. Хтось готує їжу на один прийом їжі, а хтось відразу на кілька днів.
Відповідність розміру сковороди діаметру конфорки
Зараз потрібно звернути увагу на поверхню вашої вручений на кухні. Якщо плита газова, вибирайте будь-який за розміром виріб. При виборі ємності для стандартної електроплити керуйтеся головним правилом - конфорка не повинні виглядати з-під дна. Для склокерамічних варильних поверхонь дану рекомендацію дотримуватися не обов'язково, так як плита сама підлаштовується до діаметру сковороди.
З індукційними плитами трохи складніше. Якщо дно займає менше 70% вручений поверхні, то прилад не розпізнає сковороду і просто не гріє. Так само відбувається, якщо ємність перевищує діаметр конфорки. Точніші рекомендовані параметри вибору сковорідок і каструль ви зможете знайти в інструкції по застосуванню індукційного плити. Варто зауважити, що індукційні варильні панелі нового покоління мають сенсори на всій поверхні, і контактують з дном будь-якого розміру, тому подібні проблеми відпадають.
Скільки сковорода служитиме?
На період експлуатації сковороди впливає матеріал, з якого вона зроблена.
Найміцнішими і довговічними вважаються чавунні вироби, оскільки чавун являє собою міцний сплав заліза з вуглецем.
На другому місці стоїть посуд з металу (мідь, алюміній, сталь). Вони не бояться високої температури або різких її перепадів.
Ємності з тефлоновим або керамічним покриттям служать трохи менше при належному догляді і експлуатації. Однак при порушенні умов обробки і використання, подібні сковорідки швидко втрачають заявлені властивості.
Крім цього при покупці попросіть у продавця сертифікат відповідності вироби стандартам безпеки. Наявність документа підтверджує, що посуд дійсно підходить для гарячої обробки страв і не виділяє небезпечних речовин при нагріванні.
Вгору
ім'я
Номер телефону