Чоловіки готують із натхнення, жінки готують щодня. І щоб цей процес приносив радість, на кухні має бути правильний посуд. По-перше, готувати в хорошому посуді – одне задоволення, по-друге – це якість приготованих страв, по-третє – правильний посуд підкреслить загальний стиль кухні, та й по-четверте – це вигідна покупка на довгі роки.
До вибору каструль господині ставляться дуже серйозно. І це зрозуміло. Якість приготовлених страв багато в чому залежить від того, у чому вони готувалися. У приготуванні кожної страви є свій технологічний процес і якщо її порушити, то вона буде зіпсована.
У нашій статті ви знайдете 3 поради, які допоможуть зорієнтуватися господаркам при виборі набору каструль.
Щоб зрозуміти, скільки каструль вам треба, подумайте, як часто ви готуєте і для якої кількості людей. Якщо це сім'я з чотирьох осіб, де готують щодня по кілька страв, розглядайте набір каструль від 5 штук. Якщо ви готуєте тільки для себе або двох людей, можна купити набір із 3-4 каструль. Якщо ви любите готувати, часто запрошуєте себе гостей і балуєте їх вишуканими стравами, то вашим варіантом буде набір каструль від семи штук.
Каструлі від п'яти літрів і більше. Такі каструлі потрібні для приготування їжі на велику родину, для гостей або, наприклад, обробки овочів та фруктів у літній період. Вони можна варити компоти, солити капусту чи готувати звичайні страви компанії: вареники, пельмені, голубці. У нас в каталозі представлені каструлі від п'яти до 20 літрів. Останні використовуються у точках громадського харчування: ресторанах та кафе.
Велика каструля на 3-5 літрів. Вона знадобиться будь-якій родині. У посуді такого обсягу варять супи, борщі овочі та м'ясо.
Каструлі середньої ємності 2 – 2,5 літра. Мабуть, найуніверсальніші каструлі. Маст хев на кухні. Можна приготувати маленьку порцію супу на двох людей, зварити картоплю, макарони, пельмені, кашу. У ній чудово виходить підігріти їжу.
Літрова каструля з довгою ручкою. У ній варять яйця, сосиски, вівсянку, можна готувати соуси та підливи до страв.
За формою каструлі умовно можна розділити на великі групи. Перша - витягнуті вгору каструлі з однаковим діаметром дна та основи з кришкою. Друга - каструлі, що нагадують за формою горщик: широкі та низькі.
Крім класичних каструль є каструлі, призначені для вирішення особливих кулінарних завдань, це такі моделі як:
- Ківш. Маленька каструлька з довгою ручкою для приготування каш, варіння яєць, страв для дітей, кип'ятіння води.
- Молочники. Той самий ківш, тільки високої форми, буває з кришкою. У ньому кип'ятять молоко, варять каші.
- сотейники. З французької перекладається як «стрибати, підскакувати». Це посуд з високими та товстими стінками. У ньому можна пиріжки посмажити та м'ясо тушкувати. Сотейник поєднання у собі функції каструлі та сковорідки.
- казанки. Товстяний посуд для приготування їжі на природі.
- Казан. Найчастіше в ньому готують плов та інші страви східної кухні. Можна використовувати як удома, так і на природі. Для плити, дно казана має бути плоске, для відкритого вогню — форма дна кругла.
З новинок є каструлі з подвійним дном, каструлі для макаронів, для овочів і кришкою-сковородою.
З появою нових технологічних матеріалів каструлі теж вражають різноманітністю вибору. На ринку представлені каструлі:
Розглянемо найпопулярніші види каструль.
Алюмінієві каструлі. Ними користувалися ще наші мами та бабусі. Каструлі мають безперечні переваги, але є і свої недоліки.
Каструлі з алюмінію бувають товстостінні та тонкостінні. По-перше, можна варити, гасити, смажити. У тонкостінній каструлі добре кип'ятити воду, варити компоти, киселі, перші страви.
Головний мінус цього посуду в тому, що в ньому не можна зберігати їжу. Алюміній вступає в реакцію з кислотами та солями у блюді. Тому вона не годиться для приготування складних страв та їхнього тривалого зберігання.
Очевидний плюс у тому, що в алюмінієвому посуді все швидко готується і він легкий за вагою.
Зараз є у продажу каструлі з антипригарним покриттям, таким каструлям всі вищезгадані недоліки не належать.
Сталеві каструлі. Каструлі з нержавіючої сталі дуже популярні на кухні господарок. Вони міцні, довговічні, не іржавіють, не схильні до сколів. Такі каструлі мають товсте дно, що складається з декількох видів металу, що дозволяє обсмажувати інгредієнти прямо в каструлі.
При виборі такої каструлі звертайте увагу на товщину дна та стін. Тому що на ринку багато дешевих каструль, які не виправдовують очікування господарок.
Чавунні каструлі. У своїй категорії вони поділяються на два види. З покриттям та без. У свою чергу покриття буває антипригарним або емальованим.
Достоїнство чавунного посуду в тому, що в ньому можна готувати страви, продукти. Робити це можна на плиті, у духовці, печі.
Мінус таких кастрюль у їх вазі. Тягати їх по кухні нелегко, та й ставити в холодильник теж. Зберігати в них їжу теж не рекомендується, страви із підвищеним вмістом кислоти можуть вступати в реакцію. Чугунний посуд без покриття схильний до появи іржі.
Скляні каструлі. Спочатку вони використовувалися тільки для приготування їжі у мікрохвильовій печі та духовці. Згодом каструлі почали використовувати і для варильної поверхні. Але на відкритому вогні у ній можна готувати лише за допомогою спеціального розсікача.
Безсумнівна перевага жароміцного стекла в тому, що це практично єдиний вид посуду для мікрохвильових печей. Також вони естетичні, прості в догляді, зручні для духовки. При цьому треба пам'ятати, що є ризик розбити скляний посуд і те, що він не переносить різкої зміни температури.
Емальовані каструлі. Це класичні каструлі мають оптимальне поєднання ціна-якість. Їх люблять пані, бо найчастіше вони мають яскраве забарвлення та універсальні на кухні. Однак у цьому посуді великий ризик пригорання. І приготувати складні страви в ній навряд чи вдасться.
Ну і звичайно, не забувайте про загальну естетику посуду. Каструлі повинні не тільки виконувати свої завдання, а й подобається вам.
Вгору
ім'я
Номер телефону