Каструля - це неодмінний атрибут на будь-якій кухні, тому нехтувати її вибором було би недобре. Вона не тільки є предметом для щоденної готування, але й ще прикрашає кухню і долучає до здорового способу життя. Хотілося б ще знизити до мінімуму нерівномірний нагрів їжі і пригорання, а також важливий комфорт в догляді. Як же вибрати «правильну» каструлю? Найчастіше, потрібно не одна, а кілька, і у кожної з них є свої функції.
Якщо у вас ще немає взагалі каструль, то все здається простим - придбайте готовий набір з 5-6 ємностей. А що робити, якщо посуду начебто вистачає, але готувати певну страву незручно?
Не всі замислюються про те, що у кожної каструлі є своє функціональне призначення. Давайте розбиратися:
Ми описали мінімальний набір, якого достатньо, щоб приготувати все основні страви. Зрозуміло, професійним кухарям здасться, що цього критично мало, а ті, хто практично не готує їжу вдома вирішать, що п'ять каструль - надмірність.
Тому добре продумайте, які з них дійсно вам потрібні - краще мати на кухні всього 2 каструлі, зате хороших і якісних.
Однак мало визначитися з об'ємом і формою: зараз посуд для варіння роблять з 7 різних матеріалів. Чим вони відрізняються і який вибрати?
Щоб було легше зорієнтуватися, ми проаналізували 6 типів, виділивши в них основних плюси і мінуси. Впевнені, з цими таблицями вибір буде в рази легше!
Напевно, кожен запам'ятав її з дитинства - біла або синя каструля з обов'язковими малюнками на боках.
Зараз її використовують рідше, але і забувати не поспішають. Чому так відбувається?
Плюси |
Мінуси |
|
|
Як вибрати: Звертайте увагу на спосіб, яким нанесена емаль - їх всього два. Перший, званий напиленням, не дуже надійний - вже через півроку покриття почне злазити. Занурення довговічніше і при правильному догляді прослужить вам довгі роки. На нього вказують 2-4 точки на дні каструлі - місце кріплення на конвеєрі.
Крім того, важливий колір емалі всередині - він повинен бути чорним, білим або бежевим. Решта тони вказують на те, що використовувалися барвники. Вони погано впливають на міцність покриття, та й самі по собі можуть бути токсичними - особливо в дешевої китайської посуді.
Відгуки про неї говорять різне. Наприклад, що їжа, приготована в алюмінієвій каструлі, не придатна в їжу і майже отруйна. Чи так це насправді?
Плюси |
Мінуси |
|
|
Думка фахівців: Дійсно, купувати такі каструлі не рекомендують. При частому застосуванні вони можуть завдати шкоди здоров'ю.
Так треба ризикувати? Адже є безліч інших, безпечних аналогів не набагато дорожче!
Важкі темні каструлі на перший погляд здаються непривабливими. Але які переваги компенсують зовнішній вигляд.
Плюси |
Мінуси |
|
|
Зараз в магазинах можна зустріти чавунні каструлі з емаллю. Значно полегшує догляд за посудом, вони при цьому позбавляють її головних достоїнств. Тому подумайте двічі. При виборі звертайте увагу на сам матеріал: він повинен бути темним і пористим. При цьому поверхня однорідна, рівна. Будь-які відколи, вм'ятини і деформації - ознака низької якості.
Керамічні каструлі стали надзвичайно популярними, на вершині моди екологічністі і натуральністі.
Давайте подивимося, за що їх люблять:
Плюси |
Мінуси |
|
|
Багато експертів радять користуватися саме керамічними каструлями - свою високу вартість вони виправдовують. Але обов'язково враховуйте недоліки - якщо не відрізняєтеся акуратністю, краще доглянути інший варіант
На думку господинь, такий посуд нічим не поступається керамічної.
Плюси |
Мінуси |
|
|
При виборі скляних каструль звертайте увагу на сам матеріал: він повинен бути однорідним, без бульбашок і змін кольору. І, звичайно, відмовтеся від китайського посуду за 100 гривень - є ризик, що вона лопне, як тільки почне нагріватися.
Безумовний лідер за популярністю - каструлі з нержавіючої або медичної сталі. Чому так?
Плюси |
Мінуси |
|
|
Важливий параметр - товщина стінок. Так, дно в ідеалі повинно бути не менше 3 мм, а стіни - близько 0,5.
Також радимо вивчити маркування. Зазвичай вона представлена в форматі хром / нікель. 18/10, 12/18, 08/12. Чим більше в сплаві хрому, тим міцніше і якісніше каструля. Втім, запам'ятовувати цифри не обов'язково - якщо що, в хорошому магазині продавець завжди вас проконсультує.
Сподіваємося, ми зуміли доступно пояснити різницю. Вибір залишається за вами: подумайте, що плануєте готувати і які характеристики є пріоритетними. Обов'язково враховуйте те, яка у вас плита - для різних типів підходять різні каструлі.
Вгору
ім'я
Номер телефону