Сума замовлення від 300 грн

Графік роботи: пн-пт 09:00 - 17:00, сб 9:00 - 14:30, нд - вихідний
Меню

Як вибрати якісну каструлю

08.05.2021

Каструля - це неодмінний атрибут на будь-якій кухні, тому нехтувати її вибором було би недобре. Вона не тільки є предметом для щоденної готування, але й ще прикрашає кухню і долучає до здорового способу життя. Хотілося б ще знизити до мінімуму нерівномірний нагрів їжі і пригорання, а також важливий комфорт в догляді. Як же вибрати «правильну» каструлю? Найчастіше, потрібно не одна, а кілька, і у кожної з них є свої функції.


Визначитись з метою використання

Якщо у вас ще немає взагалі каструль, то все здається простим - придбайте готовий набір з 5-6 ємностей. А що робити, якщо посуду начебто вистачає, але готувати певну страву незручно?

Не всі замислюються про те, що у кожної каструлі є своє функціональне призначення. Давайте розбиратися:

  • Велика каструля на 3-5 літрів ідеально підходить для супів, а в літній час - компотів. Правда, якщо ви живете один і вважаєте за краще обходиться без перших страв, її можна і не купувати.       
  • Середня ємність на 2-2,5 л . вважається універсальною. Використовується і для розігріву перших страв, і для приготування невеликих порцій супу, макаронів і т.д. Фактично - маст-хев.       
  • Літрова каструля з довгою ручкою застосовується для варіння яєць, сосисок, овочів. Зручно і практично.       
  • Стане в нагоді і каструлька з товстими стінками або казанок - підходить для каш, плову, продуктів, яким необхідний тривалий процес гасіння.     
  • Сотейник , по суті, це гібрид між стандартною каструлею і сковородою - ємність середнього діаметра з досить високими стінками. Ідеальний варіант для продуктів, яким дуже важливо зберігати вологу або соусів.       

Ми описали мінімальний набір, якого достатньо, щоб приготувати все основні страви. Зрозуміло, професійним кухарям здасться, що цього критично мало, а ті, хто практично не готує їжу вдома вирішать, що п'ять каструль - надмірність.

Тому добре продумайте, які з них дійсно вам потрібні - краще мати на кухні всього 2 каструлі, зате хороших і якісних.

Однак мало визначитися з об'ємом і формою: зараз посуд для варіння роблять з 7 різних матеріалів. Чим вони відрізняються і який вибрати?

Ідеальна каструлю - з чого вона?

Щоб було легше зорієнтуватися, ми проаналізували 6 типів, виділивши в них основних плюси і мінуси. Впевнені, з цими таблицями вибір буде в рази легше!


1. Емальований посуд

Напевно, кожен запам'ятав її з дитинства - біла або синя каструля з обов'язковими малюнками на боках.

Зараз її використовують рідше, але і забувати не поспішають. Чому так відбувається?

Плюси

Мінуси

  • Низька вартість;       
  • Широка палітра кольорів;       
  • Можна зберігати продукти в холодильнику;       
  • Вода швидко закипає;       
  • Емаль перешкоджає впливу металів на їжу;       
  • Ідеально підходить для супів і варіння у воді.       
  • Тендітну емаль легко пошкодити;       
  • Якщо з'явилися подряпини або відколи всередині, посуд доведеться викинути - їжа з неї стає небезпечною.       
  • Густі продукти, такі як джеми, соуси, варення - часто пригоряють. 

Як вибрати: Звертайте увагу на спосіб, яким нанесена емаль - їх всього два. Перший, званий напиленням, не дуже надійний - вже через півроку покриття почне злазити. Занурення довговічніше і при правильному догляді прослужить вам довгі роки. На нього вказують 2-4 точки на дні каструлі - місце кріплення на конвеєрі.

Крім того, важливий колір емалі всередині - він повинен бути чорним, білим або бежевим. Решта тони вказують на те, що використовувалися барвники. Вони погано впливають на міцність покриття, та й самі по собі можуть бути токсичними - особливо в дешевої китайської посуді.

2. Алюміній

Відгуки про неї говорять різне. Наприклад, що їжа, приготована в алюмінієвій каструлі, не придатна в їжу і майже отруйна. Чи так це насправді?

Плюси

Мінуси

  • Найдешевша;       
  • Дуже легка;       
  • Швидко нагрівається.         
  • Легко деформується;       
  • З часом темніє;       
  • Чи не тримає тепло;       
  • При готуванні кислої їжі руйнується захисний шар;       

Думка фахівців: Дійсно, купувати такі каструлі не рекомендують. При частому застосуванні вони можуть завдати шкоди здоров'ю.

Так треба ризикувати? Адже є безліч інших, безпечних аналогів не набагато дорожче!

3. Міцний чавун

Важкі темні каструлі на перший погляд здаються непривабливими. Але які переваги компенсують зовнішній вигляд.

Плюси

Мінуси

  • Підходить для всього, навіть для запікання в духовці;       
  • Дуже міцна;       
  • Пори чавуну вбирають масло, виключаючи пригорання;       
  • Добре тримає тепло;       
  • Чи безпечний для здоров'я       
  • Важкий;       
  • Хороший чавун коштує дорого;       
  • Не можна мити в посудомийній машині;       
  • Довго нагрівається;       
  • Складно мити;       
  • Схильний іржі, якщо погано витирати.       

Зараз в магазинах можна зустріти чавунні каструлі з емаллю. Значно полегшує догляд за посудом, вони при цьому позбавляють її головних достоїнств. Тому подумайте двічі. При виборі звертайте увагу на сам матеріал: він повинен бути темним і пористим. При цьому поверхня однорідна, рівна. Будь-які відколи, вм'ятини і деформації - ознака низької якості.

4. Екологічно чиста кераміка

Керамічні каструлі стали надзвичайно популярними, на вершині моди екологічністі і натуральністі.

Давайте подивимося, за що їх люблять:

Плюси

Мінуси

  • Добре тримає тепло;       
  • Абсолютно безпечна для здоров'я;
  • Можна ставити в духовку;
  • Не пригорає       
  • Якщо протреться глазур, то їжа почне пригорати;
  • Вимагає дуже дбайливого догляду: не можна опускати гарячу каструлю в холодну воду, не кидайте та т.д. 

Багато експертів радять користуватися саме керамічними каструлями - свою високу вартість вони виправдовують. Але обов'язково враховуйте недоліки - якщо не відрізняєтеся акуратністю, краще доглянути інший варіант


5. Стильне скло


На думку господинь, такий посуд нічим не поступається керамічної.

Плюси

Мінуси

  • Красиво виглядає - їжу на стіл можна подавати прямо в ній;
  • Екологічна;       
  • Підходить для зберігання продуктів;    
  • Використовується для варіння, тушкування, запікання в духовці;
  • Застосовується для приготування їжі в мікрохвильовій печі;       Дозволено мити в посудомойке       
  • Легко розбити.
  • Не можна ставити на відкриту конфорку - доведеться купити спеціальний рассекатель;
  • Заборонені різкі перепади температур.

При виборі скляних каструль звертайте увагу на сам матеріал: він повинен бути однорідним, без бульбашок і змін кольору. І, звичайно, відмовтеся від китайського посуду за 100 гривень - є ризик, що вона лопне, як тільки почне нагріватися.

6. Нержавіюча сталь


Безумовний лідер за популярністю - каструлі з нержавіючої або медичної сталі. Чому так?

Плюси

Мінуси

  • Дуже міцні;  
  • Чи безпечні для здоров'я;
  • Прості в догляді;
  • Рівномірно нагріваються;
  • Можна довго зберігати їжу; Величезний асортимент моделей і виробників.    
  • Ціна якісної каструлі не порадує. На цьому, мабуть, все.
  • Багато "Китаю"

Важливий параметр - товщина стінок. Так, дно в ідеалі повинно бути не менше 3 мм, а стіни - близько 0,5.

Також радимо вивчити маркування. Зазвичай вона представлена в форматі хром / нікель. 18/10, 12/18, 08/12. Чим більше в сплаві хрому, тим міцніше і якісніше каструля. Втім, запам'ятовувати цифри не обов'язково - якщо що, в хорошому магазині продавець завжди вас проконсультує.

Сподіваємося, ми зуміли доступно пояснити різницю. Вибір залишається за вами: подумайте, що плануєте готувати і які характеристики є пріоритетними. Обов'язково враховуйте те, яка у вас плита - для різних типів підходять різні каструлі.



Вгору

Зворотній дзвінок