Сума замовлення від 300 грн

Графік роботи: пн-пт 09:00 - 17:00, сб 9:00 - 14:30, нд - вихідний
Меню

Види салатників - в чому краще подати салат на стіл?

06.06.2021

Види салатників: чи велика між ними різниця?

На перший погляд салатник - річ вкрай проста і вибирається виключно по дизайну і забарвленню. Однак їх асортимент пропонує не тільки різні малюнки, але і матеріали, а також розміри посуду. Виходить, що насправді навіть з салатником все не так просто.

Розділити всю масу салатників на окремі види, можна за кількома ознаками.



Тип

Для початку варто визначитися з типом салатника, простіше кажучи, з тим, для чого він використовується. Вироби можуть бути:

  1. Для сервіровки (сервіровки) - великі, глибокі, використовуються для того, щоб виставити блюда на стіл, надавши гостям можливість самим вибрати салат і покласти на тарілку таку порцію, яку їм хочеться. Зазвичай подається разом з приладом - звичайної / салатної ложкою або щипцями.
  2. Для індивідуальної подачі (салатниці) - невеликі тарілочки під заздалегідь розділений на порції салат. Вони зазвичай використовуються в кафе, де розмір індивідуальної порції строго визначений.
  3. З кришками - залежно від розміру можуть використовуватися як для сервірування, так і для індивідуальної подачі, а також для зберігання заготовок без заправки, що особливо зручно в домашніх умовах.


Розміри

Так як тип салатників безпосередньо пов'язаний з його розмірами, варто відразу розповісти і про них. Насправді, будь-то строгих стандартів в цьому плані не існує, але кілька «типових» видів виділити все ж можна. Їх вибір залежить від виду подається страви.

  • Маленькі - салатниці для індивідуальної подачі мають найменші розміри. Вони зазвичай неглибокі і не перевищують 13 см в діаметрі. У плані виду подається страви вони досить універсальні.
  • Середні - 14-18 см. Моделі середньої глибини добре підходять для дрібно нарізаних салатів з майонезом. Вони виходять важкими, тому навіть великі порції виглядають компактними.
  • Великі - 19-27 см в діаметрі з високими стінками. Найкраще підходять для страв на основі салатного листя і різних легких заправок з масла.

      


Форма

Форма, як і дизайн - питання суто індивідуальні. Безпосередньо на використання вони ніяк не впливають, але згадати про них все ж варто.

  • Круглі - звичайнісінькі, класичні та універсальні. Підходять для більшості випадків і добре поєднуються з іншим посудом, використаної для сервірування.
  • Овальні - аналогічні круглим, але зустрічаються значно рідше, проте деякі салати, наприклад оселедець під шубою, найчастіше подається саме в таких салатниках.
  • Квадратні - стали популярними досить недавно, але зараз можна легко знайти вироби такої форми різних розмірів.
  • Фігурні - вигідно вирізняються з-поміж аналогів за рахунок незвичайної, різьблений форми. Добре підходять для тематичного оформлення столу. Форма може бути практично будь-який, але особливим попитом зараз користуються салатники-листочки або рибки.      

Матеріал

Якщо раніше більшість посуду проводилося з кераміки або, в кращому випадку, скла, зараз вибір куди більше:

  • Кераміка та фарфор - самі звичні моделі. Керамічний круглий салатник напевно знайдеться на кожній кухні.      

  • Скло - сучасна заміна кераміці. Для виробництва зараз використовується спеціальне загартоване скло, тому в експлуатації такі вироби вкрай прості і невибагливі. Скляні салатники і салатниці можуть бути не тільки прозорими і гладкими, а й кольоровими і прикрашеними фактурними візерунками.      

  • Стеклокерамика - щось середнє між класичною керамікою і склом. Склокерамічні салатники відрізняються блиском, міцністю і великою різноманітністю оформлення розписом.      

  • Кришталь - «благородна» різновид скла. Через витонченості обробки вони найкраще підходять для самих особливих випадків.      

  • Дерево або бамбук - нове (або добре забуте старе) і дуже популярний напрям виготовлення кухонного посуду. У поєднанні з дерев'яними сервіровок ложками виглядає особливо добре.      

  • Пластмаса - пластмасові салатники, незважаючи на міцність, яскраві кольори та інші переваги матеріалу, займають свої місця на столах досить рідко. Вся справа в зайвій «простоті» матеріалу, який абсолютно не сполучається з атмосферою святкового застілля. Та й для повсякденного використання завжди легко знайти більш цікавий і гарний варіант. 

Набори або поодинокі предмети?

Останнє, на чому варто зупинитися - це комплектація. Салатники продаються як окремо, так і в складі комплектів. Поодинці зазвичай можна придбати великі, глибокі вироби для сервірування, а невеликі салатниці найчастіше пропонуються комплектом з 2-5 штук. Також в магазинах можна зустріти і набори, що включають вироби різних розмірів - 1 великий салатник і комплект маленьких або зовсім різного розміру салатниці матрьошка. Останні зазвичай комплектуються капроновими кришками.

***

Найцікавіше у всій цій ситуації те, що матеріали, розміри і форма - легко компонуються один з одним. І навіть якщо ви захочете купити керамічний сервірувальний салатник або набір невеликих дерев'яних овальних салатниць, зробити це зараз досить просто на сайті afinaopt.com.ua


Вгору

Зворотній дзвінок