Каструля з нержавіючої сталі підходить для приготування перших страв, варіння овочів, макаронних виробів, пельменів, компотів і ще сотень страв.
Нержавійка - інертний матеріал, який не вступає в реакцію з кислотами і лугами, не всмоктуючий жири і запахи, не схильний до корозії, не боїться помірних перепадів температур. Кухонний посуд з антикорозійного стали відрізняється легкістю і практичністю, тому мати в будинку такий набір потрібно навіть тим, хто готує рідко і мало. Головне - правильно вибрати краще.
У магазинах можна вибрати як універсальну каструлю з нержавіючої сталі для, так і модель вузького призначення.
Універсальна посуд ідеальна для тих, хто не готує складні страви і не має в своєму розпорядженні великою кухнею з місткими шафами. За формою універсальні моделі бувають у вигляді правильного циліндра, із звуженою «талією» і з дном меншого діаметру, ніж верхня частина. Всі ці хитрощі придумані для економії енергії, прискорення закипання, адаптації під конфорки електроплит. На смакові властивості страви форма не впливає.
Високі каструлі з нержавіючої сталі призначені для варіння макаронів , деяких овочів, кукурудзи, приготування розсолів. Якщо ви часто готуєте макарони, придивіться до спеціальних каструлях з вставкамі.Продуманная конструкція помітно полегшує підготовку. Висока посуд не дуже зручна для повсякденних завдань, особливо для людей середнього зросту і нижче.
Для приготування мантів і корисних страв без жиру придбайте пароварку з нержавійки - багатоярусну каструлю з декількох ємностей або високу з перфорованими вставками.
Для тих, хто часто варить каші є спеціальні кашоварки або молоковарки з подвійним дном. За рахунок особливої конструкції дна молоко не пригорає і не збігає під час закипання. Каша виходить смачною, як з печі, так як готується на водяній бані.
Соковарка - спеціальна каструля з декількох модулів, призначена для приготування соку в великих обсягах. Сік готується паровим способом і одночасно піддається стерилізації. Гарне пристосування для консервування.
Ківш - невелика каструля з однією ручкою. Такий варіант зручний для варіння овочів, яєць, невеликих шматочків м'яса. Підходить для кип'ятіння води і молока, приготування однієї-двох порцій їжі. Ковшик з нержавіючої сталі необхідний на кожній кухні, а особливо якщо в будинку є маленькі діти.
Скороварка - приготування проходить в умовах підвищеного тиску, створеного герметичною кришкою. Тут важлива товщина і міцність посуду.
В інтернет-магазинах, посудних відділах і торгових центрах продаються набори каструль з нержавіючої сталі, в які входить від двох до п'яти, семи і більше виробів. У комплекти включають моделі різного об'єму. Часто в наборі є ківш, рідше - жаровня або сковорода з нержавійки.
При виборі набору враховуйте, що виробники іноді вказують кількість предметів разом з кришками. Наприклад, на коробці з набором з нержавіючої сталі з п'ятьма каструлями може бути зазначено: кількість предметів - десять.
Перевага покупки набору в тому, що на кухні з'явиться доповнює один одного посуд в одному оформленні. Однак далеко не завжди в комплект входять саме потрібні моделі з бажаним обсягом. Якщо не вийде знайти підходящий варіант, краще самостійно скласти групу, купивши кілька каструль.
Виробники пропонують каструлі з нержавіючої сталі різних обсягів: можна купити посуд на 1, 1,5, 2, 3, 5, 10 і навіть 30 літрів. Місткі гіганти підходять для термічної обробки великих обсягів овочів, варіння цілих шматків м'яса і холодцю, приготування компотів і маринадів.
У глибоких каструлях від 10 літрів зручно солити капусту, помідори, огірки, робити інші заготовки методом квашення на зиму. Інертність металу і його стійкість до корозії дозволяє не турбуватися про контакт з кислотами навіть тривалий час. Але тут важливо вибрати правильну марку сталі.
Для перших страв ідеальні каструлі від 2 до 4-7 літрів. Обсяг залежить від складу і харчових звичок сім'ї. Хтось готує на один раз, а іншим подобається варити з запасом на кілька днів. В середньому виходьте з розрахунку - один літр на людину.
Щоб купити каструлю з нержавіючої сталі на довгі роки, уважно вивчіть критерії оцінки якості. Тільки добротна посуд безпечний і довговічна. На поверхні не повинні бути присутніми вм'ятини, подряпини, задирки, сторонні включення і інші дефекти. Не допускається хвилястість і раковини.
У масовому продажі найчастіше зустрічається кухонне начиння з нержавійки з маркуванням 18/10. Цифри свідчать про процентне співвідношення добавок. Наприклад, 18/10 = 17-18% хрому і 9-10% нікелю.
У деяких сплавах нікель частково заміщають марганцем, а для стабілізації вводять до складу до 2% міді. Такі вироби дешевше, але віднести їх до розряду найкращих не можна, так як присутня схильність до тріщин.
Як перевірити якість стали?
Прикладіть магніт до стінки каструлі, він не повинен приставати.
Проблему невисокою теплопровідності і схильності до деформації нержавійки вирішили винахідники багатошарового (капсульованої) теплорозподільного дна. Секрет конструкції - кілька шарів металів, один або кілька з яких мають високу теплоємність. Це алюміній або мідь. Для міцності дно підсилюють шаром з вуглецевої сталі.
Види багатошарового дна розрізняють за кількістю шарів і типом конструкції. Шарів може бути від трьох до семи. Іноді в складі є і алюміній, і мідь, і вуглецева сталь. За чинним ГОСТу товщина теплорозподільчих шару з міді та мідних сплавів повинна бути не менше 1,5 мм. Якщо пластина виконана з алюмінію або алюмінієвого сплаву, то - не менше 3 мм. Чим більше тим краще.
У каструлях з нержавіючої сталі з товстим дном продукти готуються рівномірно, швидко і не пригорають. Багатошарове дно не деформується від тривалого контакту з полум'ям газової плити і розпеченій конфоркою електричної варильної поверхні.
Стінки нержавіючих каструль можуть бути одношаровими або капсульованих, тобто з теплоакумулюючі шаром всередині, як і дно. Така технологія називається Tri-ply. Якщо корпус виконаний тільки з нержавійки, то товщина не повинна бути менше 0,5-0,8 мм.
Найчастіше в комплекті з каструлею йде кришка з термостійкого скла з обідком з нержавіючої сталі. Рідше кришки роблять повністю з нержавіючої сталі.
Зверніть увагу на форму і висоту кришки. Добре, якщо вона трохи опукла. Така форма захищає від збігання рідин, так як залишається місце для утворюється під час варіння піни і бурління.
Кришка повинна щільно прилягати до корпусу, не випускаючи пар. А моделях зі зливом бажано, щоб вона трималася за рахунок ущільнювачів і не падала в раковину.
Тримач кришки повинен бути зручним і захищеним від нагрівання. Для захисту рук від опіків металеві ручки закривають силіконовими і пластиковими ободками. Жаростійкі пластикові ручки без металу теж бувають, як і повністю сталеві. Врахуйте, що високі власники додають висоту посуді, вона може не поміститися на полицю в холодильнику.
За його користувачів, зручними вважаються ручки з нержавіючої сталі з силіконовими вставками. Вони не бояться високих температур. Але самі термостійкі, надійні і практичні в догляді - цілісні сталеві. Завдяки чергуванню різних металів сучасні металеві ручки теж не нагріваються.
Для полегшення кухонних робіт і залучення уваги до свого товару виробники доповнюють продукцію різними «фішками». Найбільш корисні:
● Мірна шкала на внутрішній стінці - спрощує дотримання пропорцій і проходженню рецептами.
● Зливний носик - захищає від протоки і опіків рук, служить виїмкою для половника, шумовки або довгою ложки. Щоб зайвий пар випаровувався або навпаки не виходив, носик повинен при необхідності закриватися і відкриватися зміщенням кришки.
● Перфорація в області зливу - такі дірочки зручні при варінні овочів, пельменів, макаронних виробів, компотів. Всього, що вимагає зливу рідини.
● Ручки з тримачем для кришки - вирішують проблему, куди подіти кришку, коли потрібно відкрити каструлю.
● Силіконові прихватки, зроблені під ручки. Насадки можна знімати і одягати при необхідності. Вони не спадають.
У чому різниця між дорогими і дешевими каструлями
Ціни каструль з нержавіючої сталі відрізняються, іноді схожі на вигляд товари коштують у кілька разів дорожче. Чому така різниця і чим відрізняються дорогі каструлі з нержавійки від дешевих?
Щоб знизити ціни, виробники застосовують різні варіанти зменшення собівартості:
● використовують недорогі марки стійкою до корозії стали;
● відмовляються від потовщеного корпусу;
● роблять бюджетне теплорозподільчих дно (замість міді і алюмінію включають сталеву пластину);
● скорочують витрати на ручки та іншу фурнітуру.
Що стосується завищених цін, то причина може бути в націнки магазинів. Щоб не переплачувати, подивіться аналогічні товари в інтернет-магазинах. Багато виробників мають офіційні сайти, де реалізують свою продукцію з невеликою націнкою.
Вартість каструлі з нержавіючої сталі не може бути низькою.
Каструлі з харчової нержавійки невибагливі в догляді і не вимагають складної попередньої підготовки, як чавунні без покриття, але рекомендацій виробників краще дотримуватися.
Вироби з нержавіючої сталі не можна чистити абразивними порошками і жорсткими мочалками - це порушить полірування й призведе до подряпин. І якщо на споживчі властивості подряпини не вплинуть, зовнішній вигляд зіпсується.
Користуватися посудомийній машиною можна, якщо такий дозвіл дав виробник. Не можна вибирати для миття кошти з хлором і аміаком. Якщо їжа пригоріла, потрібно налити теплу воду з миючим розчином або сіллю і залишити, щоб пригоріла відійшло.
Під час готування не додавайте сіль в холодну воду і бульйони. Це призводить до появи плям. Приготоване краще перекладати в скло або емальовані ємності.
Купуйте каструлі з нержавіючої сталі в упаковках з інструкціями та супровідними документами, що підтверджують якість. Якщо виробник не вказав склад і марку сплаву, не варто робити вибір на користь товару.
Вгору
ім'я
Номер телефону