Сума замовлення від 300 грн

Графік роботи: пн-пт 09:00 - 17:00, сб 9:00 - 14:30, нд - вихідний
Меню

Як вибрати і прожарити чавунний посуд

01.05.2021

Чавунна сковорода знайдеться, напевно, у будь-якої господині. Цей матеріал відрізняється довговічністю, простий у використанні і не вимагає особливого догляду. Крім того, при нагріванні чавун не виділяє шкідливих речовин і вважається абсолютно безпечним.

Переваги чавунного посуду

Сковорода чи каструля з чавуну має ряд переваг в порівнянні з аналогами з інших матеріалів. До основних плюсів використання посуду з цього матеріалу можна зарахувати:

  •  відсутність домішок шкідливих речовин;
  • зберігає температуру;
  • рівномірний нагрів посуду в процесі приготування;
  •  міцність і довговічність;
  • на сковороді, мають рельєфне дно, можна готувати з малою кількістю рослинного масла або тваринного жиру.
  • Чавунний посуд підходить як для газових, так і для електричних плит, включаючи індукційні. У ній можна варити, смажити, тушкувати і запікати в духовці.       

У чавунному посуді можна готувати їжу на будь-якій плиті, а також в духовці. Вона стійка до високих температур, не бійтеся її перегартувати. Ще один плюс посуду, що від частого використання чавунної сковороди, казана її властивості стають краще.

Недоліків в цьому посуді мінімум. Перший, неможливість зберігання продуктів в такому посуді і схильність до появи іржі. Другий, вироби з чавуну мають немаленький вагу.


Як вибрати якісний чавунний посуд

На ринку є чавунні сковорідки, млинниці, сотейники, жаровні, каструлі, гусятниці, казани різних виробників. Щоб вибрати якісний посуд, в якій буде приємно готувати довгі роки, при покупці дійте за наступним алгоритмом.

  1. Визначтеся з призначенням. Перш за все вирішите, для чого буде використовуватися чавунний посуд.
  2. Виберіть матеріал корпусу Чавун.
  3. Перевірте на відсутність вад: тріщина на сковороді.
  4. Виберіть матеріал ручок Вони можуть бути литими, дерев'яними і полімерними, а також знімними і незнімними.
  5. Виберіть кришку

Якщо купити чавунну сковороду, кастрюлю, казан, то зрізу використовувати їх не можна. Спочатку нову чавунну посуд необхідно ретельно вимити, а потім прожарити. Не всі сучасні господині знають, як правильно це зробити і для чого потрібно прожарювання.


Для чого прожарюють чавунні сковороди:

Прожарювання чавунної сковороди необхідно з кількох причин:

  • За рахунок високої температури вигорають мастильні речовини, які наносяться виробники чавунного посуду;
  • прожарювання утворює захисний шар на поверхні, після цього їжа не буде приставати до поверхні чавунного посуду
  • сильне нагрівання захищає від іржі та корозії

Прожарити нову чавунну сковороду можна кількома способами, вони однаково ефективні.

Як правильно прожарити сковороду чавунну і захистити поверхню від появи іржі?

Приступаючи до роботи, потрібно враховувати особливості матеріалу, з якого вона виготовлена. Способи прожарювання чавуну відрізняються від того, як прожарити алюмінієву сковороду , і про це необхідно пам'ятати. Чавунну сковороду можна прожарити наступними способами.

Прожарювання чавунної сковороди за допомогою солі

Прожарити сковороду сіллю не складе труднощів.

  • Для цього потрібно засипати сковороду сіллю шаром в 1,5-2 см, щоб повністю закрити дно.
  • Поставте посуд на несильний вогонь і прогрівайте протягом 15-20 хвилин. Сіль має гарні поглинаючою здатністю і за цей час вона «витягне» всі шкідливі речовини з покриття. Ємність повинна прожарюватися до тих пір, поки колір солі не зміниться на золотисто-коричневий. 
  • Коли чавунний посуд трохи охолоне після прогрівання, видаліть з неї сіль і змастіть поверхню тампоном, змоченим в рослинному маслі або жирі, і знову добре прогрійте.       

Як прожарити чавунну сковороду маслом

Цей спосіб не менш ефективний, але при прожаренні потрібно дотримуватися обережності, оскільки може стати причиною пожежі масла. Якщо є можливість зробити це на вулиці, краще нею скористатися.

У сковороду наливають велику кількість рослинного масла і ставлять на вогонь. Прожарювати чавунну посуд таким способом потрібно не менше півгодини, після чого зняти з вогню і залишити на деякий час. Після того як масло трохи охолоне, видалити його і помити сковороду теплою водою.

Як правильно доглядати за чавунним посудом

Незважаючи на те що чавунний посуд проста у використанні, довговічна і може прослужити десятиліттями, їй необхідний правильний догляд. Дотримуйтесь наступних правил при експлуатації сковороди:

  1. чавунну сковороду не можна мити в посудомийній машині;
  2. мийте виріб гарячою водою;
  3. помили виріб, протирайте посуд з чавуну насухо, в іншому випадку вона почне іржавіти;
  4. регулярно покривайте жиром або рослинним маслом, внутрішню поверхню ємності.

Застосовуючи ці хитрощі, ви збережете посуд в ідеальному стані на довгі роки.

Вгору

Зворотній дзвінок